Fibromyalgia - kehon hätähuuto

 


 

Fibromyalgia

Mikä ihmeen fibromyalgia?

Fibromyalgia on reumatauteihin kuuluva kipu- ja uupumusoireyhtymä, jossa keskushermostossa ja kipuradoissa on pysyvä säätelyhäiriö. Yliherkistyneet kipuradat nähdään elimistön hätähuutona ja stressireaktiona kuormitustekijöiden kasautumiselle.
 
Sairauden perussyytä ei tunneta, mutta tutkimusten mukaan pitkäkestoinen psyykkinen tai fyysinen rasitus saattaa laukaista oireyhtymän perinnöltään alttiissa kehossa. Myös tunnollisuus, raskas työrupeama tai psyykkinen traumatisoituminen voivat olla taustalla. Nämä kaikki tekijät tunnistan myös omasta elämästäni.

Seuraava esimerkki kuvaa sairautta hyvin: kuvittele, että älypuhelimesi on rikki. Lataat sen täyteen, mutta todellisuudessa akussa onkin vain 30% virtaa. Puhelimen eri toiminnot vaativat eri määrän energiaa ja se, millä tavoin käytät puhelintasi, vaikuttaa siihen kauanko akku kestää. Jos lähetät ainoastaan viestejä, se kestää pitkään – mikäli taas katsot videoita, se loppuu hetkessä. 
 
Fibromyalgia on kuten rikkinäinen puhelin: kehossa on virtaa vain rajallisesti, akku ei lataudu normaalisti täyteen ja on mietittävä todella tarkkaan, kuinka energian käyttö kannattaa jakaa, jotta akku ei lopu eikä simahda kesken kaiken.

Miten fibromyalgia oireilee?

Koska fibromyalgia on oireyhtymä, se ilmenee jokaisella yksilöllisestiItselläni on kroonistuneita kiputiloja aina kallonpohjasta alaselkään ja lonkkaan saakka. Olennaista on, että kivut eivät selity vammalla, vauriolla eivätkä tulehduksella. Kipu on kuitenkin todellista.

Keskushermoston poikkeava toiminta selittää monia muitakin fibromyalgian oireita kipuilun lisäksi. Tällaisia oireyhtymälle tyypillisiä vaivoja, joista itsekin kärsin ovat mm.

 • krooninen kipu ja ohimenevät kiputilat
 • unettomuus ja virkistämätön uni
 • uupumus ja väsymys
 • voimakas fatiikki
 • päänsärky
 • ahdistus
 • aivosumu
 • poikkeava sykevaihtelu
 • kehonlämpötilan muutokset
 • huimaus
 • rakon yliaktiivisuus
 • ärtyneet ja kuivat silmät
 • huono ääreisverenkierto
 • raajojen pistely ja puutuminen
Fibromyalgia oireet
Valmennuspalvelut

Miten voin auttaa sinua?

Olen kääntänyt oman kroonisen sairauteni vahvuudekseni ja ammentanut siitä voimaa, jota haluan jakaa myös sinulle. Haluan valmennuksen myötä tarjota sinulle ymmärrystä, tietoa, työkaluja ja ennen kaikkea toivoa.

Kun oivalsin, että voin valjastaa kokemani ja tuntemani voimavaraksi sekä sisäiseksi viisaudeksi (ensin itselleni ja sitten myös muille) minulle on auennut ihan uudenlainen maailma: syntyi merkityksellisyyden tunne, jota en ollut aiemmin kokenut.

Joskus rikkoutuminen voi olla parasta, mitä voi tapahtua. Haluan auttaa myös sinut löytämään oman kasvutarinasi.  Valmennuksen kautta toivon sinun oivaltavan, miten voit elää lempeämmin ja täyttä elämää sairautesi kanssa – ei vain "siitä huolimatta".

Autan sinua olemaan itsesi puolella ja näkemään, ettei näkymättömän sairautesi tarvitse olla este onnellesi. Oli kyseessä sitten mikä tahansa krooninen pitkäaikaissairaus - tämä on minun viestini sinulle: sinä olet tärkeä ja riität juuri sellaisena kuin olet!

Tutustu valmennuspalveluihin

Kivuna kanssa -verkkokurssi 

Haluatko oppia elämään kivun kanssa ystävänä sen sijaan, että se olisi sinun vihollisesi? Haluatko konkreettiset työkalut lempeämpään elämään kivun kanssa?

Seuraava mahdollisuus päästä kurssille mukaan on syksyllä 2023!

Asiakaspalaute

Asiakkaan ajatuksia

"Annukka oli läsnä 100%. En tuntenut olevani missään “massavalmennuksessa”, vaan kaikki harjoitteet ja keskustelut olivat nimenomaan minua varten. Koko prosessin kulku oli kivan positiivinen ja katse oli koko ajan eteenpäin ratkaisukeskeisesti, mutta lempeästi."

Haluatko lukea lisää elämästäni näkymättömän sairauden kanssa?

 

Tutustu Lempeämpi minä -blogiin, jossa lisää kirjoituksia fibromyalgiasta ja kroonisen sairauden kanssa elämisestä. Aiheina muun muassa: diagnoosin saaminen, syyt sairastumisen taustalla, oireet ja lääkkeettömät hoitomuodot.

Tutustu blogiin

Kuule minun tarinani

Mistä kaikki alkoi? Miten fibromyalgiani oireilee ja miten olen oppinut hyväksymään sairauden osaksi elämääni? Mitä hoitokeinoja olen löytänyt ja miten lempeys auttaa jaksamaan? Tutustu myös Reumaliiton Fibromyalgiapolku sivustoon tiedonhankinnan ja omahoidon tueksi. 

Video Poster Image

Miten löytää lempeys

kroonisesta sairaudesta huolimatta?

Olen omien kamppailujeni myötä lopulta oivaltanut, että sairauteni ei tarvitse olla este, vaan moni asia on mahdollista siitä huolimatta. Tässä prosessissa on tarvittu usein extra-annos lempeyttä itseään kohtaan. Se voi tuntua huonoina päivinä vaikealta, mutta tässä minä voin auttaa sinua!

Voit aloittaa nappaamalla itsellesi maksuttoman Lempeyden työkirjan.

Lempeyden työkirja

Tämä voimakirja auttaa sinua löytämään lempeyden itseäsi kohtaan silloinkin, kun krooninen sairaus tuo esteitä onnellesi.

Liityt samalla uutiskirjeen tilaajaksi. Lähetän vain laadukasta sisältöä. Voit poistua sähköpostilistalta koska vain haluat.